De bootheads: JayMike deelt zijn BIZARRE verzameling

17.01.2016

Geschreven door Danny Fish

In onze serie waarin we spreken met de grootste schoenennerds, hebben we met de grootste voetbalschoenverzamelaars in de wereld gesproken. Toch misten we nog iemand. De voetbalschoengoeroe van Unisport: JayMike! Hoewel hij zelf bescheiden blijft moet ik zeggen dat ik nog nooit iemand heb ontmoet die zoveel weet over voetbalschoenen als hij en uiteraard heeft hij een enorme verzameling die hier bij past. Lees hier meer over zijn verhaal.

Wanneer en waarom begon jij voetbalschoenen te verzamelen? Om eerlijk te zijn denk ik niet dat er een specifiek moment was dat ik besloot voetbalschoenen te gaan verzamelen. Het begon allemaal in 1998 toen een vriend van mij helemaal geobsedeerd was van de adidas Predator Accelerator. Ik wilde ze vanaf het moment dat ik ze zag, en deze schoenen plantten het zaadje waardoor ik helemaal gek werd op voetbalschoenen. Er is gewoon een gevoel dat een nieuw paar voetbalschoenen je geeft, en er is niets dat hier boven gaat. De sensatie die je beleefd wanneer je ze voor het eerst aan doet, het gevoel van de materialen die samenwerken met je voeten en uiteraard het verhaal achter de schoenen… Wat mij het meeste aansprak waren de technische details - in 1998 begon de innovatie binnen voetbalschoenen echt en het verbaasde me hoe verschillende materialen prestaties konden bevorderen. Sindsdien ben ik verslaafd. Mijn eerste Limited Edition was de Nike Green Speed uit 2012, tot die tijd kocht ik vooral “normale” schoenen, waarin ik zelf wilde spelen.

Zijn je ambities als verzamelaar veranderd? Ik zal niet zeggen dat ze veranderd zijn - misschien dat ik de laatste jaren meer gefocust ben geworden. Toen ik mijn Nike GS en daarna de eerste Nike Mercurial Vapor IX SE kocht - de witte en oranje schoenen, kocht ik ze zonder erbij na te denken. Daarna wilde ik alleen nog maar schoenen die iets voor mij betekenden of die perfect bij mijn verzameling passen. Ik geloof dat het voor de meeste verzamelaars zo is - er komen zoveel verschillende Limited Editions uit waardoor het onmogelijk is om bij te houden, en je zult dus wat selectiever moeten zijn en alleen voor de perfecte aanwinsten gaan.

Heb je een favoriet tussen je Limited Editions zitten? Er is maar een schoen die de nummer een kan zijn: De Nike GS. Een van de visueel geweldigste schoenen ooit, en door de natuurvriendelijke manier van maken heeft hij nog iets extra speciaals.

Waar bewaar jij al je schoenen? Ik heb gewoon te veel Limited Edition voetbalschoenen om ze thuis te bewaren. Hoewel mijn vriendin mijn obsessie begrijpt en steunt, is ze geen schoenennerd als ik. Ik doe daarom ook wat water bij de wijn en bewaar alleen de besten van de besten thuis. De andere schoenen liggen in dozen op kantoor, naast mijn grote muur met “normale” schoenen. Het is daar echt een Mekka voor schoenen.

Verzamel je een speciaal type schoenen - en waarom? Het is geen geheim dat ik weg ben van de Mercurial schoenen - wat best gek is aangezien alles begon met de Predator Accelerator. De Mercurial past echter beter bij mij en er is iets aan speedschoenen dat mij intrigeert - en hoewel ik alle Limited Editions vet vind, zijn de Mercurials degenen die ik MOET HEBBEN.

Heb je nog een grappige anekdote uit jouw tijd als verzamelaar? Het is zo dat de dagen, uren en minuten voor de lancering van een nieuw paar schoenen zeer intens, frustrerend en zenuwslopend kunnen zijn voor mij, en deze gevoelens worden daarna opgevolgd door een gevoel van enorme blijdschap of een soort van “Ach, ik hoefde ze eigenlijk toch niet”-soort verdriet. Het grappigste is echter toen ik een paar Vapor IX CR7 SE Wit/Goud kocht. Ik kocht een paar voor mijzelf en voor mijn goede vriend Jorma - de Koning der Nike schoenen. Hij blijkt een obsessie te hebben voor de nummers 13 en 14, en ik speel met nummer 14 op mijn rug. En welke schoenen krijg ik geleverd? Nummer 13 en 14 van de 100. Ik kreeg uiteraard een heleboel “OMG” sms'jes die dag…

Wat is er zo speciaal aan de Mercurial schoenen? Tot de lancering van de adizero en PUMA v1.10 waren de Mercurials de koning van het lichtgewicht. Ze waren de vetste schoenen, je voelde je zo licht als een ballerina en ze werden gedragen door R9, CR7 en Henry. Ik ben een snelle vleugelaanvaller, en ik ben dan ook zeer blij met het hardcore “prestaties-boven-alles” gevoel.

Maar WAAROM ben je een verzamelaar? Wat haal je uit het spenderen van zoveel geld aan schoenen die je nooit gebruikt? Om eerlijk te zijn zie ik mezelf niet als een echte verzamelaar. Ik ben vooral een schoenennerd en ik heb “toevallig” een aantal speciale schoenen hier en daar uitgestald. Mijn echte passie zit in de technologieën en het ermee spelen. Ik krijg geen buzz van het feit dat een schoen slechts in een oplage van 20 komt (tenzij het een Mercurial betreft, dan wordt ik gek!), wat voor mij het belangrijkst is, is hoe het voelt om in geweldige schoenen te spelen. Deze passie zal altijd wel blijven.

Je hebt dus een heleboel(!) voetbalschoenen - zowel normale als zeldzame Limited Editions. Is er een schoen die je echt niet kunt missen? Die is er altijd wel, nietwaar? Ik ben nog altijd op zoek naar een goed uitziend paar Nike Mercurial SL uit 2008 - de volledig carbon gekleurde schoenen. Ik zal niet rusten tot ik deze in mijn collectie heb.

Jakob is een echte held als het om voetbalschoenen gaat, en hij zit al sinds het begin van Unisport bij ons. Zijn collectie is belachelijk groot en toont goed aan dat zijn passie geen grenzen kent. Heb jij ook een voetbalschoenenverzameling die in de buurt komt van die van Jakob? Toon jouw foto’s op Instagram met #Unisportlife, en wij tonen ze aan iedereen!