De Bootheads: Niclas Lien (Niclie)

10.01.2016

Geschreven door Danny Fish

Aan het eind van vorig jaar spraken we met een paar van ‘s werelds grootste voetbalschoenverzamelaars, die ons een klein kijkje gaven in hun collecties. We gaan in 2016 verder met deze serie, en hervatten deze met een van Unisports eigen schoenennerds; Niclie. Lees hier meer over zijn verhaal.

Wanneer en waarom ben je begonnen met het verzamelen van voetbalschoenen? Zodra ik begon met het spelen van voetbal, waren het de schoenen die voor mij het belangrijkst waren. Ik weet nog dat ik na school en in de weekenden direct alle sportzaken langsging. Gewoon, om de nieuwste schoenen te bekijken, en te passen. Het echte verzamelen begon echter pas in 2008. Omdat ik hartproblemen had, moest ik stoppen met voetballen maar door mijn passie voor voetbalschoenen kon ik op deze manier toch dicht bij het spelletje blijven. Mijn allereerste was de Nike Mercurial SL Carbon.

Zijn door de jaren heen je ambitities wat betreft het verzamelen veranderd? Ja, zeker. In het begin wilde ik een zo groot mogelijke collectie hebben, maar alle soorten voetbalschoenen. Maar in de laatste jaren heb ik geprobeerd om de collectie wat uit te dunnen en vooral de zeldzame en unieke voetbalschoenen te verzamelen. Het gaat niet altijd om kwantiteit, maar om kwaliteit.

Wat is jouw favoriete schoen uit jouw collectie? Dat is een makkelijke vraag. Ondanks dat ik weg ben van een aantal prototypes die ik bezit, is de Mercurial SL Carbon te mooi om waar te zijn. De mix van carbon met de roze Swoosh.. Wow!

Welk type schoenen gaat je voorkeur naar uit, en waarom? Mijn passie voor onuitgebrachte prototypes, samples en presentatieboxen is erg gegroeid. Het heeft gewoon iets speciaals. Je weet dat ze nooit voor het grote publiek zijn uitgebracht, en zijn vaak nog moeilijker om aan te komen dan de Limited Editions die op de markt komen. Helaas is het hierdoor wel erg lastig om aan deze type schoenen te komen.

Heb je nog een leuke anekdote over een paar schoenen, of iets anders leuks dat je met ons zou willen delen? Ehm, ik heb de eerste Nike Mercurial Vapor IX CR7 Limited Edition bij Unisport besteld. Dit was echter ongeveer een jaar voordat ik er ook begon te werken. Op dit moment klinkt het een beetje slijmend, maar omdat Unisport zo snel kon leveren was ik een van de eersten ter wereld die deze schoenen had, en dat was wel erg gaaf. Als ik deze vraag zou mogen stellen, zou ik graag het verhaal achter mijn mysterieuze Nike prototype schoenen willen kennen, maar ik heb geen idee wie me dit zou kunnen vertellen, haha!

Prototypes, ultra Limited Editions en unieke presentatiematerialen - Niclas heeft het allemaal! Wil je meer van hem weten, volg hem en zijn almaar groeiende collectie dan op Instagram. Zijn account @Niclie vind je hier