Met een enkel fluitsignaal eindigde het. Het evenement waar we allemaal vier jaar naar hebben uitgekeken. Dit avontuur had niet anders kunnen eindigen. Na 24 jaar kan Duitsland zich weer wereldkampioen noemen en dat nog wel op Zuid-Amerikaanse bodem, waar een Europees land nooit eerder heeft gewonnen. Het werd tijd om de hoogtepunten van deze week voor de laatste keer op een rijtje te zetten.

De week kon niet meer schokkend beginnen. In de eerste halve finale zouden Brazilië en Duitsland het tegen elkaar opnemen in een herhaling van de WK finale 2002. De voorbereiding was voor Brazilië niet al te optimaal na het missen van twee van hun beste spelers. Neymar Jr. en Thiago Silva. Neymar heeft een van zijn rugwervels gebroken in de wedstrijd tegen Colombia en moest daarmee gedag zeggen aan het WK. Thiago Silva had speelverbod met twee gele kaarten en mocht daarmee niet zijn land vertegenwoordigen. Het bleek cruciaal te zijn in zowel de halve finale als bronzen finale, Brazilië eindigde de laatste twee wedstrijden met een doelpunten verschil van 10-1. Een historisch slechte statistiek voor Brazilië, dat nog erger had kunnen zijn als de scheidsrechter een rode kaart had gegeven voor de nodige overtreding in de tweede minuut van de bronzen wedstrijd.

Vind hier de uitrustingen die bijgedragen heeft aan het WK 2014

Zo was er nog de halve finale. Een historische halve finale. De Duitsers sloegen niet alleen de Brazilianen eruit, wat hun WK zou zijn, ze verscheurden ze met een overwinning van 7-1, waar we vijf verschillende Duitsers op het scorebord voorbij zagen komen, en drie van de doelpunten gemaakt werden met een F50 Adizero. Een duidelijke bevestiging ervan dat het Duitse team niet alleen rondom een sterrenspeler opgebouwd is, maar ze leverden een echte teamprestatie. Daarmee kregen de Duitsers revanche voor de nederlaag in 2002, waar Ronaldo de Duitsers naar huis stuurde met zijn doelpunt.

In de andere halve finale ontmoette Nederland en Argentinië elkaar. Met de supersterren als Messi, Lavezzi, Higuain, Van Persie, Sneijder en Robben kan je bijna niks anders verwachten dan een explosie aan voetbal. Maar de spanning liet op zich wachten, niet 90 minuten maar 120 minuten. We moesten wachten op de strafschoppen, om onze hartslag omhoog te krijgen. Argentinië trok aan het langste eind. Hoe historisch de eerste halve finale tussen Brazilië en Duitsland was, zo snel zullen wij de andere halve finale vergeten.

Voordat we onze nieuwe Wereldkampioen konden vinden, moest er eerst de wedstrijd om de bronzen medaille gespeeld worden. En dit werd in de eerste 2 minuten min of meer beslist. Door een fout van de scheidsrechter, kreeg Nederland een strafschop en Thiago Silva een gele kaart, en kon Robin Van Persie met zijn 5e WK treffer het geloof en de eer die de Brazilianen weer terug hadden gekregen na de halve finalen breken. Nederland voelde nooit enige druk van de historische tandloze Brazilianen en met twee extra doelpunten kon Nederland hun eerste bronzen medaille mee naar huis nemen.

In de finale tussen Duitsland en Argentinië waren de meeste ogen gericht op Messi. De man die sinds hij kon lopen, beschouwd werd als de opvolger van Maradona die in 1986 Argentinië hun 2e WK overwinning bezorgde. Nu had Messi de mogelijkheid om dezelfde kunsten te tonen als Maradona en zijn land naar de top van de wereld te brengen. Het ging helaas anders. Daarentegen kan Messi zich troosten met een titel die hij zich mee naar huis mag nemen. Messi werd namelijk uitgeroepen tot speler van het toernooi en kreeg daarmee de gouden bal uitgereikt.

Een andere prestigieuze titel is de Golden Glove, dat naar de beste keeper van het toernooi gaat. Het zal velen niet verbazen dat Manuel Neuer deze titel kreeg. Als een ware autoriteit heeft Manuel Neuer maar liefs 4 doelpunten tegen zich gehad en daarmee heeft hij bevestigd dat hij de soort keeper is, waar alle andere keepers naar streven. Tijdens het WK zorgde de Duitse muur ook voor het zetten van een ander record. Van zijn 59 aanraking met de bal tijdens de wedstrijd waren de 21 ervan buiten het strafschoppengebied. Iets dat duidelijk laat zien dat Manuel Neuer echt overal was.

De finale zelf was verreweg van een doelpuntenrijk spektakel en leek in vele opzichten op de finale van 4 jaar geleden tussen Spanje en Nederland. De beslissing viel op dezelfde manier met een doelpunt in de tweede helft van de verlenging. Paradoxaal genoeg werd het een speler die niet eerder aan de bak kwam tijdens het toernooi, namelijk Mario Götze. Er zaten heel wat mensen op Nikes hoofdkantoor die zich tevreden op de borst kloppen. Götze is namelijk een van de spelers die aanwezig was bij de hele nieuwe presentatie van de Magista Obra en het was precies deze schoen dat de beslissende treffer maakte in de WK finale.

Daarmee kan Duitsland zich eindelijk weer Wereldkampioen noemen, nadat zij de trofee in 1990 voor het laatst getild hadden. Sinds 2002 is Duitsland of nummer twee of drie geworden, dus het was ook wel een keer tijd dat de Duitsers hun handen weer wisten te leggen op de WK trofee. Interessant is dat Duitsland ook de laatste keer met maar een enkel doelpunt won, toen ze het moesten opnemen tegen Argentinië, maar dan wel in de reguliere speeltijd. Daarmee is Duitsland goed bezig om een plaag te worden voor Argentinië. Desalniettemin sturen wij onze felicitaties uit naar Duitsland dat grote indruk op ons gemaakt heeft tijdens dit WK.