De koning der bootheads: Jormal Seabourne

03.12.2015

Geschreven door Danny Fish

Er zijn mensen die voetbalschoenen leuk vinden, mensen die van voetbalschoenen houden en dan zijn er ook nog mensen die leven voor voetbalschoenen. We gaan verder met onze serie over bootheads, waarin we spreken met ‘s werelds meest gepassioneerde voetbalschoenenverzamelaars en hun liefde voor de voetbalschoenen. Deze keer spreken we met Jorma Seabourne, een van Europa’s grootste bootheads en misschien wel een van ‘s werelds bekendste verzamelaars. Lees hier meer over zijn wereld.

Wanneer en waarom begon jij met het verzamelen van voetbalschoenen? Ik begon ze echt te ‘verzamelen’ in 2005, hoewel mijn liefde voor voetbalschoenen al veel eerder begon, ik geloof zo rond 1996. Unieke schoenen hebben mij altijd aangetrokken, ik vond het altijd geweldig als er een speler was die iets nieuws en bijzonders droeg. De reden dat ik schoenen begon te verzamelen was mijn liefde voor de originele Nike Mercurila R9 van het WK 1998, en de jacht om deze schoenen te bemachtigen duurde 7 jaar.

Zijn jouw ambities door de jaren veranderd - en zo ja, hoe? Zeker! Ik begon heel simpel, met slechts de Mercurial R9 waar ik naar op zoek was. Toen die behoefte eindelijk was vervuld wilde ik graag alle originele Mercurial kleurenvarianten te pakken krijgen omdat ik de schoen gewoon geweldig vind, en daar is het allemaal veranderd voor mij. Het was een zaadje dat begon te groeien, en na het doorlopen van de tijdlijnen van de Mercurial en de R9 schoenen, generatie voor generatie, ging ik verder met het doorzoeken van andere collecties en alle schoenen die hieruit voortkwamen. Ik vind de hele geschiedenis van Nike Football fascinerend!

Waar bewaar jij al je schoenen? Ik verdeel mijn schoenen in twee groepen; degenen die ik draag en die ik niet draag. Helaas kan ik niet alle schoenen die ik niet draag tonen, en dus toon ik alleen de beste schoenen en de rest bewaar ik in een zijkamer. Ik wil er niet aan denken wat ik allemaal moet gaan doen als ik ga verhuizen!

Welke schoenen vind je het vetst en waarom? Een moeilijke vraag, er zijn zoveel schoenen die een speciaal verhaal of een speciaal plekje in mijn hart hebben! Ik moet misschien zeggen dat de moeite die ik heb gedaan om de Chrome XV Anniversary schoenen te krijgen, via een Unisport competitie in 2013, erg groot was. Mijn liefde voor de originele 98 schoenen betekende dat ik ze zo graag wilde, en om zo een gelimiteerde schoen dan ook nog eens te winnen, gaf me een episch gevoel!

Heb je nog een mooi verhaal over een speciaal paar schoenen, of iets daaromtrent dat je met ons wilt delen? Zoals ik al zei ben ik een grote liefhebber van schoenen die anders zijn, en ik was vooral weg van het briljante Nike GS Concept in 2012. De schoenen waren niet alleen zwart met een neon accent maar ze waren ook compleet anders dan wat Nike ooit had gedaan - gemaakt van gerecyclede castorbonen! Dan was daar ook nog eens Neymar die de schoenen droeg tijdens de marketingcampagne, en tijdens de Olympische Spelen in Londen, het was fantastisch. Ik zag een paar die Neymar had gedragen tijdens zijn tijd bij Santos, helemaal zwart met een zoolplaat van carbon. De schoenen werden aan de materiaalman van Santos gegeven, en daar begon de reis via Thailand en Qatar, waarna ze uiteindelijk bij mij belandden. Ik voel me zeer vereerd dat ik dit stukje geschiedenis mag hebben!

Wat is er zo speciaal aan de tiempo? Ik ben een liefhebber van de geschiedenis van Nike maar in de jaren ‘80 had Nike een willekeurig aantal voetbalproducten die allemaal op elkaar leken, totdat de originele Tiempo in 1984 op de markt kwam. De klassieke zwart met gouden kleurenvariant, met een marketingcampagne die werd aangevoerd door Ian Bothem (resevervespits van Scunthorp), waardoor het “Made in England” alleen maar geweldiger klonk! De vorm en de kwaliteit van de schoen waren beide fantastisch en tien jaar later kwam de nog verfijndere Nike Tiempo Premier op de markt, tijdens het WK 1994 in Amerika. Tiempo staat voor tijdsloze klasse, elegantie en eindeloze kwaliteit.

Welke Tiempo is jouw favoriet, en waarom? De Tiempo Premier M (ook wel bekend als de Tiempo Premier 2) uit 1996 is mijn favoriete Tiempo. De superieure gevouwen tong en blauwe accenten, gekoppeld aan het geweldige seizoen dat Ronaldo in deze schoenen had bij Barcelona (47 doelpunten in 49 wedstrijden)... Ze wonnen de UEFA Cup voor bekerwinnaars en de Copa Del Rey, en mede daardoor is deze schoen al sinds ik klein ben mijn favoriet.

Zoals je waarschijnlijk al wel kon merken aan zijn antwoorden, er zijn mijn weinig mensen die zich kunnen vergelijken met Jorma’s kennis en passie voor voetbalschoenen, en in het bijzonder de schoenen van Nike. Hij staat op een heel eigen niveau en is zeker een van de koningen van de bootheads. Als jij zijn groeiende schoenencollectie wilt volgen, kun je zijninstagram account hier vinden. Herken jij jezelf in de manier hoe hij zijn liefde voor voetbalschoenen deelt en zie je jezelf ook al een verzameling beginnen?