Maak kennis met de bootheads: Marco Michalzik

28.11.2015

Geschreven door Danny Fish

Ongeveer een week geleden werden wij samen met een paar gelukkigen door Nike uitgenodigd om de lancering van de gloednieuwe Tiempo Legend 6 bij te wonen. Onder de genodigden waren ook een paar van ‘s werelds meest gepassioneerde voetbalschoenen verzamelaars, die ook wel “bootheads” worden genoemd, en we hebben met een van hen gesproken zodat ze hun liefde voor voetbalschoenen met de wereld kunnen delen. Maak kennis met het concept en leer Marco Michalzik kennen, de eerste van de 100% gecertificeerde bootheads.

De bootheads leven en ademen voor hun collectie. Je zult het echt niet geloven wanneer je hoort hoeveel vette voetbalschoenen ze in hun bezit hebben. We vroegen Marco een aantal dingen zodat hij ons een kijkje kon geven in de wereld van een van ‘s werelds grootste voetbalschoen enthousiasten. Misschien zul je na het lezen van zijn verhaal ook wel geïnspireerd raken om je eigen verzameling te gaan starten!

Wanneer, en waarom, begon je met het verzamelen van voetbalschoenen? Ik begon op mijn veertiende met het verzamelen, denk ik. Ik ging samen met mijn vader naar een lokale winkel om nieuwe gear en voetbalschoenen te kopen. De verkoper probeerde mij een goedkoop paar voetbalschoenen aan te smeren, maar ik wilde de duurste - ik herkende dat ik een speciale passie en gevoel heb voor voetbalschoenen. Toentertijd was voetbal kijken op tv het hoogtepunt van mijn dag, en ik merkte dat ik meer focuste op de schoenen van de sterren dan de wedstrijd zelf. Ik had interesse in elk paar schoenen en dit werd zo erg, dat ik de spelers kon herkennen aan hun voetbalschoenen. Ik hoefde niet eens meer hun gezicht, naam of nummer te zien!

Daarnaast speel ik natuurlijk zelf ook voetbal. Dat begon toen ik zeven was en sindsdien raakte ik ook al meer geïnteresseerd in gear en schoenen, ik vond het super om te zien in welke schoenen mijn teamgenoten en tegenstanders speelden.

Welke schoen was jouw eerste in de verzameling? De schoen waar het allemaal mee begon was de adidas F50. adidas lanceerde de eerste F50 in 2003 en maakte een nieuwe kleurenvariant voor het EK 2004 in Portugal. Deze Wit/Blauwe kleurenvariant is nog altijd een van mijn favorieten. Ik speelde zelf in deze schoenen en toen ze kapot gingen, kon ik ze niet weggooien, ze hadden teveel mooie herinneringen opgeleverd en daarom moest ik ze gewoon houden. Zo is mijn collectie begonnen en elk jaar groeide deze verder en verder.

Zijn je ambities in de afgelopen jaren veranderd en zo ja, hoe? Zeker! Zoals ik al zei begon ik met het bewaren van mijn gebruikte en kapotte voetbalschoenen. Nu spaar ik alleen nog maar nieuwe voetbalschoenen. Aan het begin was ik vooral emotioneel en wilde ik mijn schoenen niet weggooien, maar nu ben ik meer gepassioneerd en wil ik vooral de zeldzame en exclusieve modellen bemachtigen.

Op welke schoenen ben jij in het bijzonder verliefd, en waarom? Eigenlijk zijn er daar twee types van in mijn collectie. Ten eerste de meer recente, gelimiteerde of speciale schoenen (zoals de Nike Mercurial Superfly CR7 SE). En de andere hebben een bepaalde geschiedenis of herinneren (zoals de Nike Mercurial 1-3). Mijn ambitie is om de Limited Editions van tegenwoordig te scoren en natuurlijk ook de oude, historische schoenen uit het verleden. Al met al ben ik vooral een fan van de Nike Mercurial collectie.

Heb je nog een mooi verhaal over een speciaal paar schoenen, of iets daaromtrent dat je met ons wilt delen? De Nike Tiempo Touch of Gold, gemaakt om de geschiedenis en het succes van Ronaldinho te vieren, kwam in een gelimiteerde oplage van slechts 3000 paar. Elk paar kreeg een eigen nummer aan de buitenzijde van de schoen en ik kreeg nummer 1941. Toen ik ze kreeg wist ik het niet, maar later realiseerde ik me dat dit het geboortejaar van mijn oma is, waardoor de schoenen nog specialer voor me werden.

Nu we het toch over de Tiempo schoenen hebben, welke Tiempo is jouw favoriet - en waarom? Voor mij is dat overduidelijk de Nike Tiempo Legend 1 - zeker weten! Het waren de schoenen van Ronaldinho, toen hij nog de beste speler ter wereld was. Hij veranderde de voetbalwereld met zijn speelstijl en dat met de Tiempo Legend 1 aan zijn voeten. De wit met rode, ofwel de originele “Touch of Gold” schoenen waren gewoonweg geweldig.

Marco begon nederig, maar sindsdien is zijn collectie zo groot gegroeid dat hij kan concurreren met elke andere boothead. Herken jij de manier van denken over voetbalschoenen? Ik wel! We zullen in de aankomende tijd ook met andere bootheads spreken en te horen krijgen, hoe hun speciale relatie met voetbalschoenen is gestart. Vergeet ook niet dat je, als jij ook een indrukwekkende collectie hebt, je deze altijd met ons kunt delen op Instagram door ze te taggen met #Unisportlife - we delen de beste foto’s graag met onze volgers!